Warning: Illegal string offset 'singular_portfolio_taxonomy' in /home/customer/www/citrulline.be/public_html/wp-content/themes/canvas/includes/theme-functions.php on line 749

Eten voor en na het sporten

Sporten kan helpen bij het boosten van je energie, het vormen van je lichaam en zelfs je humeur. Maar pas op, als je eetpatroon niet goed in elkaar zit, profiteer je misschien helemaal niet van deze voordelen. Hoewel het eten na sporten heel belangrijk is, speelt je eetpatroon als geheel de grootste rol in het succes van je workout. Dit geldt ook voor het tijdstip waarop je eet ten opzichte van je workout. Voor veel mensen is het nog steeds lastig in te schatten wat het beste tijdstip is om te eten als men gaat sporten.

Eten voor het sporten
De maaltijd die je nuttigt voor het sporten bepaald in hoeveel energie je tijdens het sporten zal hebben en hoe snel je lichaam herstelt na het sporten. Tijdens het sporten maakt je lichaam gebruik van de stof glycogeen wat simpel gezegd de energie is die in je spieren zit opgeslagen. Er is voldoende van deze stof nodig om goed en voor geruime tijd te kunnen trainen. Eet ongeveer 2 uur voor je sessie een maaltijd of een snack die veel koolhydraten en proteïnen bevatten. Denk hierbij aan yoghurt en fruit, noten, crackers met kaas of een maaltijd die bruine rijst, aardappelen, vis, tofu of verse of gekookte groentes bevat.

Eten na het sporten
Eten vlak na het sporten is van belang om het glycogeenniveau in het lichaam weer aan te vullen. Dit is nodig om een snel herstel na het sporten mogelijk te maken. Ook wordt de kans dat je spieren voor lange tijd vermoeid zijn kleiner waardoor je snel weer zonder problemen aan de slag kan in de sportschool. Hiernaast is eten na het sporten van belang om het risico van een lage suikerspiegel en uitdroging te voorkomen. Eet 15 tot 60 minuten na het sporten een snack die rijk is aan koolhydraten zoals fruit of brood.

Drinken
Na het sporten is het aanvullen van het vocht dat je hebt verloren je eerste prioriteit. Drink na het sporten dus voldoende water, eet fruit of drink een smoothie, sportdrankje of een groentedrankje. Sportdrankjes bevatten vaak nog een voordelig extraatje. Sportdranken bevatten vaak mineralen die een belangrijke rol spelen in spier- en hartfuncties in het lichaam. Als je gedurende 60 minuten of langer sport, kan dit belangrijk zijn, omdat het risico op verstoring van de balans van deze mineralen in het lichaam wordt vergroot. Hiernaast bevatten veel sportdranken ook koolhydraten die het niveau van glycogeen in het lichaam weer kunnen aanvullen. Over het algemeen heeft iemand na het sporten ongeveer 500 ml of meer aan vloeistof nodig om de verloren vloeistoffen tijdens het sporten weer aan te vullen.

 

 

, , , , ,